Hvalpens tid hos os
Klik på de små fotos i teksten, så vises de lidt større
0 - 3 uger
I vores hvalpeværelse står en stor dejlig hvalpekasse, her får hvalpene og deres mor den ro de har behov for i de første 3 uger. Vi har hvalpene i hænderne hver dag da vi vejer hvalpene dagligt så vi kan se de trives. Vi vipper meget stille og roligt hver hvalp i vores hænder, vestibulær stimulation. Da hvalpene er født døve og blinde, er lugtesansen og taktil sansen deres "værktøj" til at fornemme omgivelserne og bla. finde deres mor, for at stimulere deres taktile sans, nuller vi deres poter, aer ryg og mave.
3 - 4 uger
Når hvalpene har fået lidt styr på deres ben, kommer de mere og mere ud af hvalpekassen, i hvalpekassen ligger der altid wetbed tæpper som gør at hvalpene altid ligger tørt, selv efter " utætheder ", de små bliver stille og roligt vænnet til at komme fra hvalpekassen og ud på gulvet, det er helt naturligt i forbindelse med tæppe skift i hvalpekassen, de kære små er jo også så nysgerrige at de skal ud og opleve verdenen omkring dem. I hvalpeværelset er der linoliumsgulv så nu er hvalpene allerede igang med at indøve/afprøve forskellige underlag, der tages så småt hul på deres miljø træning. I hvalpeværelset vil hvalpene nu opleve forskellige aktivteringslegetøj, Feks. en lille tunnel, et telt som bruges som hule, et balance/vippe bræt samt forskellige bide/pive dyr mm. Det er vildt fasinerende at se hvor de kæmper for at komme op på balance brættet, der er nærmest konkurrence om at stå derpå som den første :-) Vi er også begyndt at spille en lyd cd for hvalpene, hvor de hører alt fra regn og torden til trafik og børn og div. dyrelyde.
Da vi ønsker at vores andre tæver er med så meget som muligt, i hvalpenes opvækst, selvfølgelig i den udstrækning som moderen til kuldet tillader, vælger vi at tage vores andre tæver med på barselsbesøg så ofte som det kan lade sig gøre. Det er samtidig en begyndende socialisering for hvalpene at lærer/kende de øvrige voksne hunde. Efter 3 ugers alderen komme hvalpene stille og roligt med ind i stuen, i starten i en stor hvalpeindhegning, det giver igen hvalpene nye oplevelser.
Efterhånden som hvalpene bliver større/ ældre skal "mælketanken" hjælpes, så hvalpene begynder at få kornfrit hvalpefoder opblødt, i starten næsten flydende, men stille og roligt mere og mere fast, så der øves flittigt på at blive gode til at spise, og dele, hvalpefoder med alle vennerne. Ud over at komme i stuen, bliver hvalpene nu også introduceret til vores køkken alrum her er der klinkegulv, så endnu et nyt rum/underlag bliver afprøvet, vi kan også "finde på" at tage en hvalp med i køkkenet helt alene uden sine venner, det er også en udfordring/indlæring til rygsækken, og vi er obs på hvalpens reaktion ved at blive skilt fra flokken.
5 uger
I 5 ugers alderen er man blevet såååå stor, at man kan begynde at opleve udelivet, første step er en lille terrasse med gulvtæppe, det bliver hurtigt udvidet til en stor hvalpegård med fliser og med en masse udfordringer, bla. er der en skrå træ rampe man skal ned af for at komme fra tæppe terrassen og ned på fliserne, så her oplever hvalpene at de skal gå ned af og op igen. Stille og roligt kommer der flere og flere udfordringer, her kan nævnes, en gynge, vippebræt, balancebræt, tunneler i forskellige materialer, en lille sandkasse, pinde/grene til at bide i og diverse bolde mm. et rent slaraffenland for hvalpene.
Når kuldet er 5-6 uger invitere vi farmand til kuldet sammen
med hans ejere, så har vi en hyggestund med far, mor og hvalpene
og de hvalpekøbere som har tid og lyst, det er en rigtig hyggelig
weekend med masser af snak, klap og kram.
6-7 og 8 uger
Oplevelserne vokser, udelivet bliver udvidet til at komme i "haven" ud på græsplænen og i den kæmpe store sandkasse som er fyldt med dejlig strandsand, lige til at grave og rulle sig i :-)
Hvalpene kommer også mere alene i køkken alrummet hvor de får kreative opgaver, finde frikadeller under en plastik kop og blive udfordret med "gemme spil" hvor der skal bruges forskellige sanser hvilket hvalpene bliver bedre og bedre til at håndtere hvergang de får stillet opgaverne. Vores stue bliver også brugt mere og mere, evt. 2 og 2 eller hele flokken på en gang, det er som regel om aftenen hvor vi så tænder for fjernsynet, det syntes de små jo også er spændende at kigge på og med de underlige lyde som kan komme derfra.
Vi får også besøg at andre voksne Lapphunde, typisk fra de øvrige kuld, hvilket er lærerigt for både den "gamle" og de små.
Hvalpene er også med på besøg på Lottes legeplads sammen med dagplejebørnene, hvor de kommer der over en og en.
Vi er så heldig at have en rigtig god og dygtig hunde træner lige i nabolaget, så vi er inviteret med til intro aften, for hendes ny startede hvalpehold.
Når hvalpene nærmer sig de 8 uger invitere vi på gåtur med de hvalpekøbere som kan, det er en stor hjælp for os og en god intro for hvalpene og køberne, I kuldet fra 2020, var vi så heldige at det blev til både en tur på stranden og en tur til byen, det er et stort hit, især når vi møde andre venlige mennesker, som ikke kan stå for de små bamser vi kommer med.
I år (2020) fik vi lavet en aktivtets/forhindrings bane som I kuldet fik lovet at indvie, de var super seje til at komme gennem forhindringerne, det var så dejligt at hører tilbage meldingerne fra hvalpekøberne, hvor gode hvalpene var da de kom på hvalpeskolen og der blev udsat for diverse udfodringer, hvilket de selvfølgelig gik til med gejst og oprejst pande.
Håber denne fortælling giver et indblik i vores arbejde med en mulig hvalp til dig og din familie.
Vi tales ved hilsen Erik & Lotte